Ekşi mayanın olup, olmadığını anlamak kolay fakat bir o kadar da karmaşık bir durum olmaya başladı. Gelen soruların çoğunluğu; “ekşi mayanın olduğunu nasıl anlarız? Ekşi mayam suda yüzmüyor” vb. gibi. Bu yazı içeriğinde bu soruların cevaplarını vereceğiz.



Köpürmüş - Aktif

Köpürmüş – Aktif

Koyu Kıvamlı - Aktif

Koyu Kıvamlı – Aktif

Ekşi mayanın suda yüzmesi ya da ekşi maya su testi şartları nedir?

Ekşi hamurunuzu gluten oranı yüksek bir unla yani beyaz un oranı yüksek beslerseniz ve hamur kıvamı biraz koyu olursa, organizmalar gaz ürettiği zaman hava kabarcıkları olacak ve bu hamur parçacığı su testinden geçecektir. Su oranı yüksek (kıvamı sulu) bir hamuru yüzdürmek fiziksel olarak mümkün olmayacaktır. Su oranı yüksek beslenmiş, gluten oranı düşük bir unla (siyez, çavdar vb. atalık buğday unları) besledeğiniz maya suda yüzmeyecek ama üzerinde köpürmeler ve baloncuklar oluşacaktır.

Özetle; ekşi mayayı suya bıraktığınızda yüzmesi demek ekşi mayanızın hazır olduğu anlamına gelir, doğrudur. Ama yüzmeyen bir ekşi mayaya olmadı demek yanlıştır. Mayanızda su oranı yüksekse yani daha akışkan bir kıvamdaysa mayanız yüzmeyebilir, çok büyük parçalar halinde atıldığında da yüzmeyebilir. Ekmek pişirebilmeniz için ekşi mayanız kabarcıklı ve canlı olmalıdır.

Ekşi maya beslemek ya da ekmek pişirmek, bilginin geliştirilmesinden çok anlayış geliştirmekle ilgilidir. Dünyadaki tüm bilgiler bazen size yardımcı olmaz. Mayalı hamur ile uğraşmak zaman, çaba, sabır (ve çok fazla uygulama) gerektirir. Deneyin, tecrübe edin ve sabredin. Doğal mayanın, ticari mayadan daha az güçlü olduğunu ve sıcaklık değişikliklerine daha duyarlı olduğunu unutmayın.