Ekşi mayamızı yaptıktan sonra bizi zorlayan, hatta kafamızın karışmasına sebep olan aşama mayamızın devamlılığını sağlayabilmek oluyor. Beslemek deyince bir çoğumuzun kafasını karışıyor. Aslında atalarımız, ananelerimiz eskiden; ekmek hamuru yaptıktan sonra bir parça hamur koparır bir daha ki sefere maya olarak ayırırmış. Anadolu’da buna hamurdan hamura derler. Bu yöntemlerden bir tanesidir.



Ekşi maya nasıl beslenir? sorusunun diğer cevaplarını da basitçe belirteceğim. Çizilmiş infografik şeklinde de yazının aşağısında göreceksiniz. Bir ekşi hamurun beslenmesi, mayanın sağlıklı ve aktif kalması için gereken “yiyeceğe” sahip olmasının sağlanmasıdır. Ekşi maya besleme, gerekli malzemelerimizin; ekşi mayamızdan bir parça hamur, un ve su elementlerinin belirli miktarlarda bir araya getirilerek hamur yapılmasıdır.

Bunu yaparken tartı, ölçü bardağı, litrelik vb. malzemeler kullanabilir ya da göz kararı yapabilirsiniz. Yani profesyonel tariflerde ağırlıkça beslenirken, ev ortamında ekipman vs. olmadığından hacimce beslemek daha uygundur. Her iki yöntem de başarıyla kullanılabilir.

Gramaj Cinsinden Örnek Besleme Oranı:

  • 20g Ekşi Maya
  • 60g Su
  • 100g Un

Bardak Ölçüsü Örnek Besleme Oranı: 

  • 1 Çorba Kaşığı Ekşi Maya
  • 1 Çay Bardağı Su
  • 1 Çay Bardağı Un

Aşağıdaki çizdiğim grafikte yer alan ölçüde de deneyebilirsiniz. Sormak istediklerinizi lütfen yorum kısmına yazınız. Fırsat buldukça cevaplandıracağım.  Beslediğiniz taze ekşi mayayı o gün içerisinde ekmek yapmak için kullanacaksanız oda ısısında 4-6 saat sonra aktif olacaktır. Eğer kullanmayacaksanız 1 saat oda ısısında bırakıp daha sonra buzdolabında +4 kısmında ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz. Ortalama 24 saat sonra ekmek yapmak için hazır olacaktır. İhtiyacınız olmadığında ya da sık kullanmadığınızda buzdolabında muhafaza edebilir, haftalık yada 2-3 haftalık periyotlarda besleyebilirsiniz. Unutmayınız ki; bir sonraki sefere ekmek yapmak için daima en az bir bardak ekşi mayanızı tazeleyerek/besleyerek kenarda bulundurun.