Ekşi mayamızı yaptıktan sonra bizi zorlayan, hatta kafamızın karışmasına sebep olan aşama mayamızın devamlılığını sağlayabilmek oluyor. Beslemek deyince bir çoğumuzun kafasını karışıyor. Aslında atalarımız, ananelerimiz eskiden; ekmek hamuru yaptıktan sonra bir parça hamur koparır bir daha ki sefere maya olarak ayırırmış. Anadolu’da buna hamurdan hamura derler. Bu yöntemlerden bir tanesidir.
Ekşi maya nasıl beslenir? sorusunun diğer cevaplarını da basitçe belirteceğim. Çizilmiş infografik şeklinde de yazının aşağısında göreceksiniz. Bir ekşi hamurun beslenmesi, mayanın sağlıklı ve aktif kalması için gereken “yiyeceğe” sahip olmasının sağlanmasıdır. Ekşi maya besleme, gerekli malzemelerimizin; ekşi mayamızdan bir parça hamur, un ve su elementlerinin belirli miktarlarda bir araya getirilerek hamur yapılmasıdır.
Bunu yaparken tartı, ölçü bardağı, litrelik vb. malzemeler kullanabilir ya da göz kararı yapabilirsiniz. Yani profesyonel tariflerde ağırlıkça beslenirken, ev ortamında ekipman vs. olmadığından hacimce beslemek daha uygundur. Her iki yöntem de başarıyla kullanılabilir.
Gramaj Cinsinden Örnek Besleme Oranı:
- 20g Ekşi Maya
- 60g Su
- 100g Un
Bardak Ölçüsü Örnek Besleme Oranı:
- 1 Çorba Kaşığı Ekşi Maya
- 1 Çay Bardağı Su
- 1 Çay Bardağı Un
Aşağıdaki çizdiğim grafikte yer alan ölçüde de deneyebilirsiniz. Sormak istediklerinizi lütfen yorum kısmına yazınız. Fırsat buldukça cevaplandıracağım. Beslediğiniz taze ekşi mayayı o gün içerisinde ekmek yapmak için kullanacaksanız oda ısısında 4-6 saat sonra aktif olacaktır. Eğer kullanmayacaksanız 1 saat oda ısısında bırakıp daha sonra buzdolabında +4 kısmında ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz. Ortalama 24 saat sonra ekmek yapmak için hazır olacaktır. İhtiyacınız olmadığında ya da sık kullanmadığınızda buzdolabında muhafaza edebilir, haftalık yada 2-3 haftalık periyotlarda besleyebilirsiniz. Unutmayınız ki; bir sonraki sefere ekmek yapmak için daima en az bir bardak ekşi mayanızı tazeleyerek/besleyerek kenarda bulundurun.
[…] sonraki süreçte “Ekşi maya nasıl beslenir?” yazısını okumanız size yol […]
[…] diye düşünmeyin. Bozulmadı, sadece yeterince kuvvetli değil. Bunun için yapmanız gereken ekşi maya nasıl beslenir? yazısındaki gibi ekşi mayanızı besleyin ve bir gece dışarıda bekletin. Sonrasında […]
Merhaba, benim mayamın 3/1 i kabarcıklı oldu ama altta kalan büyük kısmı ise hiç kabarmadı ve kabarcıkta yok. Bu durumda ne yapmalıyım?
Ekşi mayanız aktif. Su oranı biraz yüksek şekilde beslemeye devam edin. Çok koyu olmasın.
İyi günler besledikten kaç saat sonra buzdolabına koymalıyım bide ne zaman buzdolabından çıkarmalıyım ekmek yapmak için
Merhabalar, sorunuzun cevabı yazdığınız makalenin içerisinde yer almakta. Lütfen tekrar tekrar dikkatli okuyun. Hazır cevap yok, biraz emek lütfen 🙂 kolay gelsin.
Merhabalar, benim ekşi mayam önceden suda yüzerdi falan zamanlarda tekrar tekrar denememe rağmen suda yüzmemeye başladı. Mayam bozulmuş olabilir mi?
Merhabalar mayanızda her hangi bir sorun yok. Daha koyu kıvamda besleyin. Beyaz un ağırlıklı beslerseniz gluten yapısı kuvvetli olur ve bakterinin oluşturduğu gaz odaları daha kuvvetli olacaktır. Su oranı daha yüksek beslerseniz mayanız yine aktif olur ama akışkan kıvamda olacağından su dibine çökecektir. Tamamen fizik kuralları ile ilgili. Bereketli olsun.
Merhabalar mayamı besledim 15 20 dk sonra dolaba kaldırdım. fakat kabarcık oluşmadı. Öylece duruyor. Yeni almıştım Ne yapmalıyım
[…] yapabilirsiniz. 1 Kg’lık atalık buğday ununu da yanında hediye gönderiyor olacağım. Ekşi maya nasıl beslenir? sorusu için ilgili yazımı […]
ekşi mayam 6. gününde 1 çay bardağı un yarım çay bardağı su ile besleyip kaldırıyorum her seferinde üzerinde su birikiyor tekrar daha koyu yapıyorum ama yine su birikiyor çok hafif üzerinde köpürmeler oluyor ama çok hafif neden oluyor anlamış değilim undan mı hava sıcaklığından mı benden mi
Merhabalar, havalar sıcak olduğu için mayanız hızlı çalışıyor/ aktifleşiyor. Un oranını artırıp artık dolapta muhafaza etmeye başlayabilirsiniz. Mayanız aktif durumda ve herşey yolunda. Kolaylıklar dilerim 🙂
Iyi gunler, eksi maya uretimimin 6. gunundeyim. Besledikten sonra kabarmalar ve sonmeler oluyor. Normal midir? Gucsuz oldugundan midir? Tesekkur ederim simdiden.
Merhabalar, mayanız aktif. Kabarma ve sonrasında aktifliğini yitirdiğinde çökmeler olacaktır. Bu normal. Daha yoğun, ekmek hamuru kıvamında besleyip, kullanabilirsiniz. Bereketli olsun.
Merhaba ekşi maya yapımının 4. günündeyim aşağı yukarı burda okuduğum şeyleri yaşıyoruz 🙂 sadece aklıma takılan bi şey var mayam çok ağır kokuyor ve damladığı yüzeyde falan kalıcı tuhaf kendi kokusundan farklı bir koku bırakıyor bu normal mi?
Merhabalar, ağır koku olması normal. Kafanızda büyütüp korkmadan beslemeye kuvvetlendirmeye devam edin. Daha sonra güzel bir ekmek yapın. Emeğinize sağlık, bereketli olsun.
Merhaba, ben bir yıldan fazla bir süredir ekşi maya besliyorum. Ekmek yapımım çok hızlı değil, genelde 4-5 günü buluyor. Buzdolabında sakladığım ekşi maya 4-5 günün sonunda sönmüş oluyor, yani hiç kabarcık kalmıyor ancak bir miktar alıp beslediğimde yine aktifleşiyor. Bu durum normal midir? Acaba mayayı az mı besliyorum? Kavanozun içinde yaklaşık 150 gram maya tutuyorum. Üzerine de bir iki yemek kaşığı un ve az miktarda su ekliyorum. Sanırım bu besleme miktarı yeterli değil ama daha fazla eklersem maya giderek çoğalacak. Sizce maya miktarını mı azaltayım?
Merhabalar, durum gayet normal. Size yetecek kadar beslemenizde de bir sorun yok. Hiç kullanmasanız dahi 4 haftada bir beslemeniz bile yeterli olacaktır. Sevgiler.
Merhabalar eksi mayamın 7. günündeyiz fakat üstünde ki kabarcıklar söndü ne yapmamı istiyor anlamıyorum kokusu eskisi kadar keskin değil:( eğer bozulmadıysa hazır olması toplam kaç gün sürüyor? Vee su testinden gectikten sonra mi buzdolabina koymaliyim?
Merhabalar mayanızı daha koyu kıvamda besleyiniz. Ortam ısısında uzun süre durdurduğunda aktifleşip sönecektir gayet normal. Mayanız aktif ve sağlıklı. ekmek yapmadan önce besleyin ve aktifleşince ekmek yapabilirsiniz.
Hocam besleme sırasında 1 corba kasıgı maya, 1 cay bardagı un ve 1 cay bardagı su ıle beslerken hıc atma yapmıyor muyuz bır kısmınj atıp kalanını mı beslıyoruz bır de1 su bardagı mayanı daıma beslemelısın ekmek yaparken yazmıssınız yanı ıkıncı ekmekden sonra beslemeye 1 su bardagı maya ıle mı olucak un ve su kac gram olucak
Açıklamalı yazınız icin teşekkür ederim, kafamdaki bir çok soru işareti gitti sayenizde. Yalnız takıldığım bir konu var özellikle Eksi maya kurarken ilk yedi gün ayırdığımız maya haricindekiler atılıyor. Peki neden bir bardak um yerine bir çay bardağı ya da daha az un kullanılmıyor en aşından daha az israf olur.
Saygılar.
Atılma sebebi genelde kapaksız durduğunda hamurun üst kısmının kuruması ve bu kısmın bir işe yaramadığından atılması olayıdır. İnsanlarımız bu durumu yanlış anladığı için böyle alışıla gelmiş bir durum olmuş 🙂 istediğiniz ölçüde, ihtayacınız kadar başlanıp devam ettirilebilir. Bence yerinde bir öneri, teşekkür ederim.