Ekşi mayanın bozulduğu nasıl anlaşılır? bu soru ekşi maya hakkında en çok aranan sorulardan biri olabilir. İnternette onca bilgi ve deneyim varken tatmin eden bir cevap bulmak çok zor. Onların yaşadığı ortam koşulları vs. herkesin mutfağına göre değiştiği için cevap verebilen de olmuyor.
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz. Sadece gücünü ya da kuvvetini kaybeder. Ya da içerisindeki bakteriler farklı organizmalara dönüşür. Peki bozuk ekşi maya nasıl anlaşılır? Cevap, çok nadirdir ama oldu da mayanızın üstünde, etrafında kırmızı, pembe tonlarında küflenme olursa mayanızı kullanmayın. Gri, siyah küflenme varsa korkmanıza gerek yok.
Ekşi mayanız kabarmadığında, ekşi mayam bozuldu diye düşünmeyin. Bozulmadı, sadece yeterince kuvvetli değil. Bunun için yapmanız gereken ekşi maya nasıl beslenir? yazısındaki gibi ekşi mayanızı besleyin ve bir gece dışarıda bekletin. Sonrasında ekmeğiniz için kullanabilirsiniz.
Ekşi maya su testi ise bozulup bozulmadığı için değil, aktif olup olmadığı için yapılır.
Ekşi maya neden sulanır? Ekşi maya yaparken sulandı vb. Ekşi maya üzerinde su biriktiyse bozuldu zannedip, çöpe atan çok fazla insan var. Bu durumda mayanızı atmayın. Sizden sadece kendisinin yeniden beslenmesini / tazelenmesini istiyor. Suyunu döküp, alt kısımdan aldığınız bir parça hamuru yeniden besleyin. Kafanıza takılan bir durum olursa yorum kısmına yazınız.
Evde ekşi maya nasıl yapılır? yazısına göz atarak ekşi mayasnızı hazırlayabilirsiniz.
Ekşi mayamın 6. günü çok fazla kabardı fakat keskin bı alkol kokusu var bu ekşi mayamın bozulduğu anlamına gelir mi?
Merhabalar, mayanızdan boza, keskin sirke, kötü bozuk kokuları gelmesi normaldir. Mayanız gayet aktif durumda. Dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Günlük beslemeye bir süre daha devam edin lütfen. Bereketli olsun.
Ekşi maya mı beslerken un oranı fazla kaçınca tekrardan birazcık su ekledim bir şey olur mu
Merhabalar, her hangi bir sorun olmaz. Ekşi maya nasıl beslenir? içeriğine göz atabilirsiniz.
Merhaba. Sizden bir konuda bilgi almak istiyorum.benim 4aylik bir eksi mayam var. Persembe gunu buzlu siseler esliginde onu kitalar arasi 2gunluk bir yolculuga cikardim buzlu siseler bi saatten sonra etkisini kaybetti tabii be maya yaklasik olarak 18 saat 32-36° yolculuk yapti.isoterme cantada soguklarla birlikte muhafaza etmeye calistim ve dun gece 12de besledim mayayi ve 8 saat sonra yani suanki goruntusu uzerinde ufak ufak bissuru baloncuk var.aktive olmus yani.ama Kapagini actigimda o leziz miss eksi maya kokusu yoktu.farkli bir eksilik kokuyodu.kurtarmis olabilirimmi yoksa hic riske atmaya degmezmi.aklimdayken en son mayayi
Merhabalar, mayalarınızda bir sorun ya da sıkıntı olmaz. 3-4 gün soğuk ortamda olmadanda taşıyabilirsiniz. Koku ve tat değişikliklerinin bir çok sebebi olabilir. Un değişikliği hatta su ve hava değişimi o bölgenin/ortamın mantar ve sporlarından dolayı farkediyor. Siz bir kaç gün, günlük tazelemeye ve kuvvetlendirmeye devam edin. Mayanız gayet sağlıklı ve kullanılabilir. Kolaylıklar diliyorum 🙂
Hocam bir hafta önce mayamı buzdolabına koymuştum bugün merak edip açtım yüzeyi suluydu bi renklenme yoktu fakat biraz dilimin ucuyla tadına bakayım dedim inanılmaz ekşiydi bu kadar kuvvetli olır mu normalde tadı
Merhabalar bi süredir ekşi maya yapmaya calışıyorum gün sayısını unuttum çünkü bi ara maya sulanınca olmadı bu deyip 2 gün üst üste bekletmiştim ama şimdi mayam gayet iyi durumda bence kokusu vs ama su testinde suyun içinde dalgalanıp geri iniyor gün sayısını da unuttum sizce ekmek denemeli miyim ya da bi maya testi var mı yapabileceğim su dan başka?
Merhabalar mayanızda gözenek kabarcık, hacim vb. fiziksel değişimler varsa aktiftir. Maya testi garanti bir test değildir. Mayanızı beslerken çok koyu hamur ve beyaz un ağırlıklı beslerseniz. İçinde gaz oluştuğunda yüzer. Cıvıksa, hamur içinde gaz tutamayacağı için aktiftir ama yüzmeyebilir. Çok takılmayın, sürekli deneyin, denemeden nasıl öğrenilebilir ? 🙂 Ezber yasak. Kolay gelsin.
Merhaba. Yaklaşık 4 yıllık mayam var. Son 1 aydır dolapta 3 gün bile beklediğinde, üzerinde kabuk oluşuyor ve çok ağır bir kokusu oluyor. Küflü peynir gibi bir koku. Kabuğu alıyorum altındaki hamurla yeniden besliyorum. Çok güzel kabarıyor. Dolaba kaldırıyorum. 4-5 gün sonra yine aynı oluyor. Daha önce böyle bir problemim yoktu. Sorun ne olabilir? Maya değil de başka bir bakteri mi besliyorum acaba? Teşekkür ederim.
Merhaba ekşi mayamı yapalı aylar oldu ve il zamanlarında çok kuvvetli bir mayayıdı fakat anlam veremediğim bir şekilde bir anda mayam sulandı ve o günden beri ne zaman mayamı beslesem çok az kabarıyor ve her beslemeye buzdolabından çıkardığımda üstünde bir su oluyor ve kokusunda da bir değişim oldu. Ne yapsam bilemedim.
Merhabalar, mayanızda herhangi bir sorun yok. Beyaz un ile besleyin ve su oranını düşürün. Koyu kıvamda bir hamur elde edin. Buzdolabında muhafaza etmeye özen gösterin. Bereketli olsun.
Merhaba benim ekşi mayamdan ojemsi, değişik bir koku geliyordu. Bozuldu diye düşünüp attım Sizce bozulmuş mudur?
Merhabalar, mayanızın keskin şekilde kokması çok normal. Hatta kötü bozulmuş gibi de kokması normaldir. Her gün günlük olarak besleyin (ilk 7-10 gün kuvvetlenmesi için önemlidir) sonrasında olgunlaşan mayayı haftalık ya da 4 haftalık periyotlarda +4 dolapta tutarak besleyebilirsiniz. Gelecek deneyiminizde lütfen atmayın 🙂 sevgiler
Ekşimayamın üzeri beyalaştı. Hanı eskiler başlandı derdi salça için aynı ona benziyor. Mayam bozulmuş mudur ? Bozulmadıysa nasıl kurtarabilirim
Ekşi mayamın tadı acımsı bu normalmidir
Ekşi mayanızda sorun olduğunu düşünmüyorum. Ekşi ve acı tatlar ara ara olacaktır. Mayanızı beslemeyi ve buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayınız.
Merhaba ekşi mayamı beslemeden 3 gün beklettim 2. Gün kabardı akşamında söndü bozuldu mu acaba?
Merhabalar, ekşi mayanızda bir problem yok. Mayanız beslendikten bir süre sonra kabaracak ve sönecektir. Sönmesi demek aktifliğini yitirmesi anlamına gelir. Mayanızı beslemeyi ve buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayınız.
Eşki maya tuttum tam buğday ile hocam uc gun bekledim kavaonuz icinde kapağını acmadan once kavanoz dışına baktımda delikler vardi nokta nokta ve sonrasinda kapağı actim eskimsi koku geldi suya az bir kassik koydumda dipe çöktü eşki mayam tutmadimi acaba
Merhabalar, ekşi mayanız aktif suya çökme olduğunu anlamak için garanti bir yöntem değildir. Beslediğiniz un cinsi, su oranı gibi etkenlerden dolayı değişebilir. Gözeneklerin oluşması, kabarması ya da köpürmeler olması yeterlidir. Ekmek yapıp mayanızı gönül rahatlığıyle deneyebilirsiniz. Bereketli olsun.
Merhaba ekşi mayamda zararlı bakterilerin oluşup oluşmadığını nasıl anlarım? Rengi kokusu normal ekmeklerim de güzel oluyor ama zararlı bakteriler üremiş olma ihtimali beni endişelendiriyor. Teşekkürler
Merhabalar, mayanızda gri ve siyah tonlu küflenme yada tabaka olduğunda, bozulmuş kokusu aldığınızda endişe etmenize gerek yoktur. Kırmızı ve pembe tonlarında bir küf ya da tabaka olduğunda tüketmemeniz iyi olacaktır. Mayanızı beslemeyi ve buzdolabında muhafaza etmeyi lütfen unutmayınız. Bereketli olsun 🙂
Merhabalar bende 20 gün önce ekşi maaya yapmaya başladım ilk başladığımda yaklaşık 1 hafta olmuştu ve ekmek yaptım dolapta beklettim ama kabarmadi daha sonra 20 gün sonra tekrar ekmek yaptım bu defa dışarda 1 gün boyunca mayaladim çok güzel kabardı ve pisti ama tadı çok ekşi olmuştu yiyemedim diyebilirim acaba mayam mı bozuk yada dolapta mayalandirsam tadı bu kadar ekşi olur mu yine ?tekrar ekmek yapmaya korkar oldum
Ben 15gun evde degildim..eve döndüğümde mayami hemen besledim fakat bı haftadır bı turlu kabarmiyor neden acaba ne yapmalıyım
Merhaba, eksi mayadan yalniz ekmek mi yapilir, poaca veya börek yapilir mi?
Tesekkür ederim, kolay gelsin.
Merhabalar, yüzyıllar önce ekmek için keşfedilmiştir. Günümüzde mayalı hamur işlerinin tümünde kullanabilirsiniz. Endüstriyel mayanın mayalanma süresine göre 4-5 saat daha fazla mayalanması gerekebilir.
Mayamı hazırlama aşamasımdayım 6 gündür besliyorum ama kabarma olmadı normal mi.
6 gün çok uzun bir süre. Un ve suyu karıştırıp mayanızı oda ısısında (24-26 derece) 2-3 gün kadar bıraktığınızda aktifleşme olacaktır. Sonraki 7-8 gün aynı şekilde kuvvetlenmesi için besleriz. Ekşi maya nasıl yapılır? yazımı inceleyebilirsiniz.
Merhaba. Nohuttan ekşi maya yapmak istedim. İlk 2-3 gün normal ilerledi ve kabarcıklar oluştu. Ama daha sonra durdu. Beslemeye devam ettim. Üstte biraz kabarcık var ama kenarlarında hiç yok. Kavanoz dolmak üzere ve yaklaşık 2 hafta oldu. Aynı yerde yeni başladığım maya aktifleşti. Acaba diğeri için nerede yanlış yaptım? Atmakta istemiyorum.
Mayalarınız aktif, hepsi bir birine benzemez ya da aynı karakterde olmaz. İnsanoğlu yüzyılardır standardize edemeği şeyden standart şeyler beklemek doğru değil 🙂 Mayanızı o kadar biriktirmeyin. Ya ekmek yapın ya da çöpe atın. Mayalarınız büyük ihtimal aktif durumda. Kolaylıklar dilerim.
Merhabalar, ben de çok defalar maya yapmaya çalıştım olmadı bir türlü taki birkaç hafta öncesine kadar, güzel kokulu mayam oldu, o zamandan beri ekşi mayalı ekmek pişiriyorum. Mayamı son birkaç besleme için aldığımda güzel kokudan çok asit kokusu baskındı, dün çıkardığımda ise çok keskin asit, tutkal kokusu vardı. bir yerde okuduğuma göre ekşi maya güzel kokmalı, tutkal gibi bir koku olursa ekmek de öyle kokar. Acaba bu kokudan nasıl kurtulabilirim? Teşekkürler şimdiden
Merhabalar, mayanızın sirke, boza, oje, aseton gibi kokması normaldir. Geniz yakabilir. Besleyip, ekmeğinizi yaptığınız taktirde mayanızdaki bu kokular ya da aromanın geçmesi çok zor bir ihtimaldir. Ekmeğinizi sıcakta uzun süre mayalandırırsanız bu kokular ve aşırı ekşi tatlar olur. Maya ile alakası yoktur.
Merhabalar, ne yazık ki dediğiniz gibi olmadı. İnternetteki yazılardan ve sizin dediğinize binaen mayamı buzdolabından dışarı alıp sık besleyerek güçlendirmeye çalıştım. keskin asit kokusu gitti gerçekten, köpürdü de baya. Bende dün akşam bol olan mayayı değerlendirmek için bolca hamur yaptım. Yaparken midem bulandı, kendimi kötü hissetmeye başladım. Hamurları buzdolabına kaldırıp yattım. Az önce çıkarıp katlamak istediğimde hamur tutkal gibi elime yapışıyordu, bırakın toplanmayı elimle hamuru hareket ettirmek bile zordu ve yine midem kötü oldu, kendimi kötü hissetmeye başladım. Belli ki mayam bozulmuş, bozuk mayanın herkeste aynı etkisi de olmayabilir. mutfaktakiadam, siz ne düşünüyorsunuz bu durumla ilgili? Siz benim gibi mayanın durumundan iyice emin olmadan çok fazla hamur yapmayın ve dikkatli olun, benim yaşadığımı kimse yaşamasın diye yazmak istedim. Ayrıca böyle bir hayal kırıklığı da çok kötü bir duygu, çok üzgünüm
Saliha hanım, ekşi mayadan önce size tavsiyem mutlaka normal maya ile ekmek ve hamur işleriyle bol bol uygulama yapmanız. 2009 yılından beridir Anadolu’dan ekmek teknikleri araştırması ve maya topluyorum. Canlı bir varlıkla çalıştığınızı unutmayınız 🙂 önce tanımanız gerek. Bulunduğunuz ortam koşulları, su oranınız vs. gibi bir çok kriter bu konuda etkileyicidir. Merak etmeyin hobi olarak bu işi yapmıyorum 🙂 mayalarımdan, kendimden, öğrencilerimden oldukça eminim. Denemeye devam lütfen. Hürmetler…
Merhaba, ben tamamen siyez unu ve suyla bir ekşi maya yapmaya çalıştım, 12-23 gün oldu fakat her seferinde üzerinde kahverengi bir su birikiyor. Buna rağmen alttaki maya kısmında hareketlilik ve suyun kaynaması gibi kabarcıklar var. Bugün artık dayanamadım ve üstündeki suyu döktüm. Aktta kalan kısmı beslemeye devam ederek durumu kurtarabilir miyim acaba ? Ve beslerken un ile suyun oranı nasıl olmalı ? sanırım suyu fazla koyduğum için böyle oldu. Cevaplarsanız çok sevinirim
Beyza Hanım merhaba, aslında sorunuzun cevabını yorum bırakmış olduğunuz başlık altında vermişim 🙂 Mayanız aktif, sulanması demek mayanızın yeniden tazelenmesini istemesi demek. Yani suyunu döküp tekrar besleyin. Mayanızı beslerken daha koyu kıvamlı hamur olarak besleyin. Bunun için mutlaka “Ekşi maya nasıl beslenir?” notlarıma göz atın derim. Oranlar orada mevcut. Bereketli olsun. Sevgiler…
Merhaba, ilk kez ekşi maya yapmaya çalıştım. Kabarmasi ve baloncuklar oluşturması gayet güzel fakat suda yüzmüyor. Ekmek yapacağım diye en son dün gece beslemiştim. Cevap yazarsanız çok sevinirim.
Hatice hanım merhabalar, mayanızda kabarcıklar vs. görüyorsanız aktifleşmiştir. Mayanızdan ekmek yapmak için yüzmesini beklemenize gerek yok. Bol bol uygulama yapın. Zamanla oturacaktır kafanızdaki sorular 🙂 Ekşi mayanızı da illa yüzdürmek isterseniz; Koyu-katı kıvamda bir hamur olarak, beyaz unla besleyin. Bereketli olsun.
Merhabalar, oldukça faydali bir yazi olmuş keske biraz önce okusaydim. Ekşi mayam 2 gundür besleniyor fakat beslemeyi düzgün yapamadim sanirim sizin de bahsettiginiz su birikmesi durumu oldu. Ancak ben o suyu dökmeden direkt bu haliyle hamur elde ettim o şekilde bekliyorum. O su zararli midir?
Merhabalar Özge Hanım, öncelikle teşekkür ediyorum. Gelecek sefere üzerinde su biriktiğinde dökebilirsiniz. Şuan için sıkıntı olmayacaktır. Bereketli olsun 🙂
Merhabalar, mayam sulanmıştı dediğiniz gibi o sulanmış mayadan bir parça alıp tekrar besledim oda sıcaklığında bıraktım. Mayam başta kabardı ancak sonradan tekrar söndü. Bunun sebebi nedir, bu mayadan ekmek yapabilir miyim? Yani bozulmuş mudur acaba? Yardımcı olursanız sevinirim:)
Merhabalar, mayanız aktif ve her şey yolunda. Mayanın aktifleşme grafiğinde son aşamada çökme meydana gelir yani mayanız aktif durumdayken hacimsel olarak yükselir, besini tamamlandığında aktif olama oranı düşer ve düştükce çökme olur. Havalar çok sıcak ve nemli olduğundan dışarda bırakıp kullanıcaksanız sürenizi düşürün. Kullanmadığınızda besleme işlemi sonrasında buzdolabına muhafaza edin. Sulanmayı önlemek için çok az oranda tercihen tuz kullanılabilir. Mayanızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bereketli olsun 🙂
İyi günler ben ekşi maya yaptım 2 gün sonra kabardı ben çok ağır bir rahatsızlık geçirdim yapamadım 3 gün öyle kaldı akşam mayayı cogalttim kabarmış leğen dolmuş sizce maya zehirlermi bozulmuş mudur ekmek yapabilir miyim lütfen cevap verin çok korkuyorum ya zehirlerse diye ekşi mayanın kabardıktan sonra 3 gün daha dışarda kalması bozulur mu
Merhabalar. Yazınızı çok beğendim ve tüm sorulara cevap verdiğiniz için sormak istedim.. Benim de yeni bi eksi mayam var. Mayamı ara sıra besliyorum ama bugün gördüm ki üstünde gri-siyah küflenme oluşmuş dolapta olmasına rağmen. Acaba bozuldu mu? Ve hep böyle kirletecek mi zaten haftada 1 besliyorum.
Gizem Hanım merhabalar, hafta bir ya da 4 haftada bir besleme periyotları ile gidebilirsiniz(dolapta durması şartıyla) mayanızda bir sorun yok. Ekmek yapmadan önce kavanozun altı kısmındaki ekşi hamurdan bir gün önce alıp besleyin ve dışarda bırakın, ertesi gün ekmeğinizi yapabilirsiniz. Bereketli olsun 🙂
Merhabalar kepekli ve beyaz unla besliyorum ama 3. Günde kabarcık olmaya ve ekşi kokmaya başladı ben de o yüzden 3. Günde daha sık beslemeye başladım. Koku boza gibi kötü değil bir de ocağın üstündeki dolapta sakladığım için daha ılk bir Ortam o yüzden daha erken mi olmaya başladı ne zaman kaldırmalıyım buzdolabına
Merhabalar, mayanız normal sürecinde aktifleşmeye başlamış. İlk iki ve ya üçüncü gün aktifleşmiş olur. Sonraki 6-7 gün boyunca kuvvetlenmesi için günlük besleriz. Sonrasında ekmeğinizi yapabilirsiniz. 1 haftanın sonunda buzdolabında muhafaza edebilir 4-5 günde bir besleyebilirsiniz.
Merhaba, bircok kez eksi maya yapmaya calistim. Olculer, tarifler vs. hicbiri birbirini tutmuyor. Mutfaktaki en buyuk sinav sanirim☺️ En sonunda yaptim, oldu. Evet, benim de suda yuzmuyor. Cok guzel kabarciklar var mayada. Her besledigimde ertesi gun iki-uc katina cikmis oluyor. Aciklayici ve yalin paylasimlariniz icin cok tesekkurler. Fakat hicbir yerde eksi maya ile ekmek yapma asamasi yok. Maya aktif evet ama sadece un su ile mi karistiracagiz? Hazir mayalar gibi hamurdaki kabarmayi aktif hale getirmemiz gerekir mi? Hazir mayayla yapar gibi denedim bir kere hic kabarmadi.
Merhabalar, bir gece önceden mayanızı besler ortam ısısında bekletip ekmeğinizi yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca normal maya da gerekli koşullarda 1 saatlik bir sürede mayalama elde edersiniz. Gerçek bir mayada bu süre çok az. Ortam ısısında (23-24C) 4-6 saat sürebilir. Nem koşulları vs. de etkili olacaktır. Buz dolabında bu süreyi 16-24 hatta daha fazla süren saatlere çıkararırız. Bol bol deneyiniz lütfen. Canlı bir varlıkla çalıştığınızı, her ortam koşuluna farklılık gostereceğini, tek bir doğru olmadığını ve de her ekmeğin kendi ustasının parmak izini taşıdğını unutmayınızı 🙂 Bereketli olsun. Sevgiler…
Merhaba öncelikle verdiğiniz net anlaşılır bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum mayam 9. Gününde iki katına çıkıyor etrafında gözeneklerde var fakat su da yüzmüyor ne yapmalıyım?
Merhabalar, mayanızda kabarcıklar ve hacimsel olarak yükselme oluyorsa mayanız aktif ve kullanıma hazırdır. Maya suda yüzmüyorsa olmamıştır bilgisi kısmen yanlıştır. Fiziksel olarak sıvı oranı yüksek ya da gluten değeri az vb. şekilde beslenmiş olabilir. İlla ben yüzdürmek isterim derseniz 🙂 ekşi mayanızı koyu-katı kıvamda, beyaz un ağırlıklı besleyin. Böylece kabardığında suya bir parça atarsanız yüzmüş olacaktır. Bana kalırsa yüzmesiyle uğraşmayın. Ezbere gitmeyin. Mayanız kabarıyorsa aktiftir ve ekmek yapılabilir. Afiyet olsun.
Su testi hakkında notumu okumak için tıklayın
Merhabalar, 14 gün önce ekşi maya yapmaya başladım , her gün besleyerek dışarda oda sıcaklığında bıraktım , mayam yaklaşık 3 kata yakın kabarıyor bez olmasa dışarı taşacak ama ekmek yaptığımda güzel elastiki bir hamur olmuyor ve de fazla kabarmıyor.Ekmek içi yumuşak değil tıkız yoğun bir ekmek oluyor , Bu normal mi ? Çünkü marketten aldığım ekşi mayalarla yaptığım ekmek çok daha güzel kabarıyor ve içi yumuşak oluyor.
Merhabalar, öncelikle ekşi mayanızda bir sorun olmadığını ve belirttiğiniz bu durumların mayadan kaynaklanmadığını bilmenizi isterim. Dışardan hazır almış mayalar ekşi maya değil, ekşi aromalı instat mayalardır. Bu yüzden dokular yumuşak olur. Ekşi maya ile hayalinizdeki ekmeği yapmak için bol bol uygulama yapmanız ve tarfiler denemeniz gerekmektediir. Kullandığınız un cinsi, su miktarı, mayalanma süresi, ortamı ve nem koşulları, pişirlem esnasındaki teknik şartlar gibi bir çok etken belirleyicidir. Bol uygulamaya devam lütfen 🙂 kolaylıklar dilerim.
Merhaba ekşi mayamı 7 gün aynı saatte besledim ve oda socaklığında karanlık ortamda muhafaza ettim 8.gün beslemedim ve 9. Gün beslemek için aldığımda çok keskin bir koku ile karşılaştım ayrıca her gün aldığımda kabarıyordu ancak 9. Gün kabarma olmamıştır tekrar besleyip koydum ve su testi yaptığımda hala aktifleşmedi beslemeye nasıl devam etmeliyim
Merhabalar, ekşi mayanız aktif ve bu süreçten sonra ekmeğinizi yapabilir, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yüzmesini beklemenize gerek yok. Bu mayanızın su oranına vb. fiziksel nedenlere bağlıdır. İllaki ben yüzsün isterim derseniz ekşi mayanızı daha katı/koyu kıvamda bir hamur yapın ve beyaz un ile besleyin. Mayanız sonrasında aktif olduğunda yüzecektir. Kolaylıklar dilerim 🙂
Merhabalar ekşi mayamda pembemsi kahverengimis su oldu 4 gün sonunda acaba bozulmuşmudur
Merhabalar, mayanızın üzerinde pembemsi ve kırmızı tonlarında küflenme varsa. Kullanmayın ve çöpe atın. Yenisini oluşturun.
Merhaba
Yaklaşık 20 gün önce ekşi maya yaptım besledim ve pek çok ekmek yaptım. Ancak iki temel sıkıntım var, birincisi ekmeği tepsi gibi düz bir zeminde pişirdiğimde yayılıyor unu çok da az da koysam sonuç aynı… ikinci sıkıntı ise son 2 gündür aynı şekilde ekşi mayamı besliyorum kabarıyor, kavanozun kapağını açınca tamamen olmasa da hafif oranda bir çökme oluyor .
Merhabalar, ilk sorunuzun cevabını tekniği, uygulamayı bilmeden vermek çok zor. Mayalanma şekli süresi, su oranı, kullanılan unun cinsi, pişirme şekli vs. gibi bir çok etkenden biriisi olabilir. Ama mayanızdan kaynaklanan bir sorun değil. Beyaz un kullanarak, mayalanma süresine bakarak, sepet gibi bir şeyin içinde mayalandırın ve pişireceğiniz zaman tepsiye aktarın. Fırın mutlaka 230-240 derece sıkcaklıkta önceden ısıtlmış olmalı ve fansız olarak pişirmelisiniz. İkinci sorunuza gelecek olursak mayanız gayet sağlıklı. Yaşadığınız durum tamamen organizmaların üretiği gazı, kapağı açarak kaçırmanızdan kaynaklanan bir durum. Ekşi mayanızda her hangi bir sorun yok. Kolaylıklar dilerim.
merhaba bende 5.gün oldu maya yaptım yanlız köyü değil sıvı oldu dolaba kaldırdım ne zaman ekmek yapılır kıvama gelir acaba mayam oldumu
İyi günler mayayı besledikten kaç saat sonra buzdolabına kaldırmamız gerekiyor ve ekmek yapacağımız zaman ne kadar süre önce buzdolabından çukarmamız lazım
Merhabalar bende 20 gün önce ekşi maaya yapmaya başladım ilk başladığımda yaklaşık 1 hafta olmuştu ve ekmek yaptım dolapta beklettim ama kabarmadi daha sonra 20 gün sonra tekrar ekmek yaptım bu defa dışarda 1 gün boyunca mayaladim çok güzel kabardı ve pisti ama tadı çok ekşi olmuştu yiyemedim diyebilirim acaba mayam mı bozuk yada dolapta mayalandirsam tadı bu kadar ekşi olur mu yine ?tekrar ekmek yapmaya korkar oldum
Merhabalar mayanız bozuk değil. Ekmeğinizi dışarda uzun süre mayaladığınız için hamur çürümüş ve ekşimiş. Dışarda bir gün mayalanmaz. 4-6 saat kadar ortam ısısına göre mayalandırın. Minimum 1 gün dolapta mayalanması doğrudur. Ama dışarısı değil.
merhaba bende 5.gün oldu maya yaptım yanlız köyü değil sıvı oldu dolaba kaldırdım ne zaman ekmek yapılır kıvama gelir acaba mayam oldumu
Merhabalar, verdiğiniz bilgiler doğrultusan bişey demem zor. Cıvıksa daha koyu besleyin mayanızı. Ekşi maya nasıl beslenir? yazısına göz atın. Oradaki oranları uygulayın. Okursanız cevaplarınız yazı içlerinde mevcut. Kolay gelsin.
Merhaba,
Ekşi mayamın üzerinde bir süredir kahverengi bir su oluşuyor. Yorumlara verdiğiniz cevaplardan bunun normal olduğunu çıkarmıştım ancak bir yorumda pembemsi-kahverengimsi su oluşuyor diyen bir kişiye pembe-kırmızı küflenme-katman varsa mayayı atın dediğinizi gördüm. Kahverengimsi su da atılması gereken bir duruma mı giriyor onu çok anlayamadım :/ bu mayayla bir süredir ekmek yapıyorum çünkü eğer atmam gerekiyorsa bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Sevgiler:)
Merhabalar, mayanızda bir problem yok. Sadece yeterince besin vermediğinizden ve çok çalıştırdığınızdan dolayı çabuk aktifeşlme olup, fazla asit üretiyor. Peki bu ne demek? Un oranını az verip, su oranı fazla geliyor ya da mayanız ortam ısısında daha fazla bekliyor olabilir. Mayanız gayet sağlıklı sadece doğru tazelemeye/beslenmeye ihtiyacı var. Biraz daha koyu kıvamda beslemeye ve beyaz un oranının fazla olması yeterli. Sürekli buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın. Örnek besleme oranı (mutfak terazisi varsa) 50 gr ekşi maya + 120 gr su + 200 gr un, bereketli olsun 🙂
Cok tesekkurler yanıtınız icin:)
Merhabalar çok güzel bilgiler veriyorsunuz . Bende yeni eksi maya yapmaya başladım. Ekşi maya ile yapılan ekmeklerde azda olsa eksi tad oluyormu birde instat maya ile yaptığımız hamur kıvamında (kulak memesi) yaptığımızda ekmeğimiz güzel olurmu ve poğaça vs gibi şeylerdede kullanabilirmiyiz kullanabilirsek katlama yapmamıza gerek varmı teşekkürler
Merhabalar, ekşi maya ile yaptğınız ekmeklerde yediğiniz yemeği bastırmayacak şekilde ekşi olması gerekir. Fazlası hamur mayalanırken çürüdüğünden dolayı hamur ekşime yapar. Bunun için soğuk ortamda daha uzun süre mayalandırma yaparsanız lezzetli ekmek olacaktır. Instant maya ile de beyazun ağırlıklı olan hamurları katlamayı tercih ederiz. Ama bunu zorunlulukmuş gibi görmek yerine kendiniz her yaptığınızda metodları deneyerek aradaki farkı görmüş olurusunuz. Ekşi maya dışındaki mayalarda, mayalanma süresinin kısa olduğunu unutmayın. Kolay gelsin.
Benim de ekşi mayam vardı ben onu derin dondurucuya koydum artık kullanilmazmi çıkarttıktan sonra bozulmuş mu olur?
Çıkardıktan sonra, oda ısında bir süre bekletip sonra besleyin ve oda ısında tekrar aktifleşmesini bekleyin böylece mayanız kuvvetlenmiş olacaktır. Genelde pek sorun yaşanmaz. Kolay gelsin.
Merhaba
Ekşi mayamı yapmaya başladım beyaz unla 1.gün sonunda kabarcıklar oluşmuş ama siyah noktalar da oluşmuş kırmızı lekelenmeler de vardı neyi yanlış yaptım acaba
Merhabalar, dört gün önce ekmek yapıp kalan mayayı besleyerek buzdolabına kaldırmıştım. Bugün çıkardığımda üstü biraz sulanmış buldum ve kokusunda hafif bir küf kokusu vardı. Üzerinde biriken bikaç damla suyu döküp tekrar besledim. Güzel kabardı fakat o küf kokusu var hala.. görüntüsünde bir anormallik yok ama kokusu farklı eskisine göre. Mayam bozulmuş mudur? Ya da bu küf kokusu bununla yapacağım ekmekte de olabilir mi?
Merhabalar, mayanızda her hangi bir sorun olduğunu sanmıyorum. Kullandığınız unu değiştirin derim. Bir süre 2-3 güne bir daha sık besleyin ve buzdolabında muhafaza edin. Ekmeğinizde de küf kokusu olmayacaktır.
Selam… Benim 2 sorum olacak
1gr İnstant Maya kullanarak yaptığım simit için acaba kaç gr ekşi maya kullanmam lazım.
500 gr un için maya hazırlığı için buzdolabından 40gr ekşi maya+40gr su+40gr un kullanıp ekşi mayamı oda sıcaklığında olgunlaştırıyorum. 40+40+40 iyi bir miktar mı ?
Merhabalar, ilk sorunuz için 25-30 gr kullanmanız yeterli olacaktır. İkinci sorunuz içinse bu oranlar genelde su, ortam sıcaklığı, mayalanma süresine göre değişir. Kullandığınız maya miktarı açısından bir sıkıntı yok. Genel olarak un miktarının %20’si kadar ekşi maya kullanırız (Örn; 100 gr una 20 gr ekşi gibi) Kolaylıklar dilerim 🙂
Lütfen kusura bakmayın. Anlamadığım bir nokta var. 1 gr instant maya için 25-30gr ekşi maya kullanmam yeterli. Anlamadığım şu. Şimdi benim beslediğim ve sabit olarak buzdolabında tuttuğum 50 gr mayam var. Bunun 40 grı ile ekmek yapıyorum 10gr.ı ile yeni mayamı kuruyorum. Şimdi sorum şu 25-30gr kullanmam yeterli derken. 30gr maya+30 gr su +30 un şeklinde önce beslememi yapmam gerekiyor. Yoksa bu 30 gr. 10 gr maya+10 su+10gr un mudur ?
Estağfurllah ne kusuru. Biz ekşi genelde sizin söylediğiniz oranlarda sabit beslemeyiz. Bir gün önceden yapılacak hamurun hidrasyon hesabına göre aynı oranda kuvvetlendiririz. Bu koyduğunuz ürünün kıvamını bozmaması açısından uygun olur. Ürün ekmek ise %70 hidrasyon varsa, ekşiyi de %70 hidrasyon yaparız. Bir tarif üzerinden giderseniz daha uygun olacaktır. Toplamı 30 gr olması yeterlidir. Aklınıza takılan bir durum olursa rahatlıkla sorabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim 🙂
Ben 15gun evde degildim..eve okdöndüğümde mayami hemen besledim fakat bı haftadır bı turlu kabarmiyor neden acaba ne yapmalıyım
Daha koyu kıvamda besleyip dışarda bırakın. Toparlayacaktır. Beyaz un ile kuvvetlendirin. Kolaylıklar dilerim.
Merhaba. Ben iki gün önce ekşi maya yaptım. Su ve buğday unundan. Yarımlık kavanozun üçte birinden daha az miktarı vardı. 24 saat sonra kavonuzu neredeyse tamamen doldurmuştu. Bol kabarcıklıy dı fakat en üstünde çok az miktarda gri bir tabaka vardı. Onu atıp mayayı da besleyip buzdolabına koydum. Bir gece dolapta bekledi. Sabah baktığımda bol kabarcıklı üstü köpüklenmiş gibiydi ama kabarmamıştı. Görüntüsü ve kokusu çok güzel. Sabah buzdolabından çıkarıp beyaz unla besledim, şuan oda sıcaklığında . Yine içinde bol miktarda kabarcık var ve kabarmaya başladı bile. Daha kırk sekiz saat bile olmadı sizce maya bu kadar kısa sürede olur mu? Dışarıda mı yoksa buzdolabında mı bekletmeliyim? Mayayı bu hali ile kullansam çok mu erken olur? Teşekkürler.
Merhabalar, mayanızda her hangi bir sıkıntı yok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ekşi hamurlar ortam ısılarına göre 1-2 gün içinde tutmaya başlar. Kalan 1 hafta boyunca kuvvetlenmesi için beslemeye devam ederiz. Su oranını daha az veri. Koyu hamur şeklinde besleyin. Buzdolabında muhafaza edin. Bereketli olsun.
Ben kavanozda hazırladığım ekşi mayadan yumurta büyüklüğünde alıp, suyla ön maya yapıp (biraz da un koyarak, bekletip kalan un ve suyu da sonra ekleyip, tekrar bekletiyorum ve en son dolapta 24 saat bekletiyorum. 250 derece fırında pişirdiğimde üstü ve kenarları çok sert olup, içi nemli kalıyor. Ertesi gün de kurumuyor.
Acaba suyu mu fazla geliyor?
Sizden anladığıma göre ekşi mayadan alıp ayrı bir yerde un ve suyla birleştirmek gerekiyor. Yani kavanozun hepsini besleyip içinden alıp kullanmak olmuyor.
Merhabalar, mayanızla ilgili bir pronlemden kaynaklı değil. Su oranınız ya da pişirme ile ilgili bir durum. Farklı su oranları ve pişirme uygulamaları ile tanımaya çalışmanızı tavsiye ederim. Bereketli olsun.
Merhaba, elinize emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş. Müsaade ederseniz bir kaç sorum olacaktı, biz köyde buğdayı değirmene veririz sade az kepeği alınır ama esmer olmaz, bu un ne tip un oluyor? Biraz zor bir un çok çabuk cıvık oluyor kendini saliveriyor vs. Nasıl birim seçmeliyim? Ve ekşi mayam çok keskin kokuyor yeni oldu öncelerde yoktu, ekmeğimi etkiler mi? Ve son soru ön maya 100 Gr olacaksa ana mayada ne kadar almam gerekiyor? Biraz uzun oldu hakkınızı helal edin cevaplar sanız çok minnettar olurum şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar, ununuz bildiğimiz köy unu. Aslında olması gerektiği gibi. Market unlarında ekstra gluten yapısı ve enzimler olduğundan su kaldırması daha fazla oluyor. Sizin ununuz katkısız olduğundan gayet normal yapıda tepki veriyor. Suyunu az vererek, kendi ölçünüzü bulmanızı öneririm. 500 gr una 300 gr su kullanabilirsiniz. Mayanızdaki koku gayet normal, keskin kokması sorun değil. Ortam koşulu mevsimsel değişim vb. etkilerden olabilir. Bereketli olsun.
Cevabınız için teşekkür ederim tekrar rahatsız edeceğim , köy unum için verdiğiniz ölçülere (500un/300su)göre ne kadar yaş maya kullanmalıyım, çünkü hala cıvık bir hamur daha doğrusu kendini çok salıyor ve çalışması zor, elde yoğruyorum acaba yetersiz mi geliyor, bütün aşamaları yapıyorum ama dışı sert için katı kek gibi.yardımınız için teşekkür ederim.
Merhaba ekşi mayam aktif çok güzel kabarıyor fakat son üç dememde ekşi mayalı ekmek hamuru yoğuruyorum ve bir türlü hamurum toparlanmıyor genellikle sitem çavdar tam buğday kullanırdım bugün yine yoğurdum tam buğday ve çavdar unu ile ama yine aynı şey oldu toparlanmıyor yapış yapış çamurumsu ekmeğimde kabarmadı . Acaba neden böyle un mu bayat mayam mı geçmiş yardım ederseniz sevinirim
Merhabalar, mayanızdan kaynaklı bir sorun değil. Kullandığınız unu değiştirdiyseniz ondan olabilir. Hava değişimleri farklılık göstermesine sebep olabilir gibi vb. durumlardan kaynaklı olabiliyor. Buradan bişey demem zor. Ama çavdar vs. tam tane unlarda kabarma çok fazla olmaz ve çamurumsu yapıdadır. Kolaylıklar dilerim.
Merhaba. Ben de nohut kullanarak bir haftadır ekşi maya elde etmeye çalışıyorum. Fakat bu gün kapağı açtığımda küçük sinekçikler dolanıyordu. Bir şey kurtlanınca dolaşan sinekler.. Bu benim ilk deneyimim.. Bozulmuş olablir mi diye araştırdım ama cevabı bulamadım.
Merhabalar, nohut yerine sadece un ve su ile kurmanız ilk defa için daha iyi olacaktır. Mayanızı direkt çöpe atıp yeniden kurmayı deneyin. Şimdiden bereketli olsun.
Cevabınız için teşekkür ederim tekrar rahatsız edeceğim , köy unum için verdiğiniz ölçülere (500un/300su)göre ne kadar yaş maya kullanmalıyım, çünkü hala cıvık bir hamur daha doğrusu kendini çok salıyor ve çalışması zor, elde yoğruyorum acaba yetersiz mi geliyor, bütün aşamaları yapıyorum ama dışı sert için katı kek gibi.yardımınız için teşekkür ederim.
Bir kaç çeşit deneme yaparak keşfedebilirsiniz. Denemediğim bir un da hakında net cevap vermem çok zor. Buğdayın cinsi de bu konuda önemli. Kavuzluı, atalık tohumlardansa beklentiniz gibi olmayacaktır.
Ekşi mayam uzun süre beslenmedigi için katilasmis üzeri de grilesmis mayayi atmalimiyim şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, mayanızı atmanıza gerek yok yeniden tazeleyerek kullanabilirsiniz.
Merhaba bende 3. Gün yapıyorum ama üstü kabarcık kabarcık olmuştu su dibine çökmüştü kaşığı soktum baktım üstü göz göz kabarmıştı altındaki suyla karıştırdım bozuldumu diye karıştırınca çok cıvık oldu bozulmuşmudur
Mayanızı atmayın. Bir parça alıp, 100 gr un, 60 gr su ekleyerek yeniden yoğurun ve dışarda bekletin. Bir kaç gün kuvvetlendirmeniz yeterli olacaktır. Bereketli olsun.
Mrb öncelikle güzel bilgileriniz için teşekkür ederim ben 2 yıldır ekşi maya yapıyorum mayam bol gözenekli ve 2-3 katı kabarıyor fakat yaparken haftada 1 besleyip yarısını ayırıyorum yarısıyla ekmek yapıyordum yani atmıyordum hamurumu 1 haftadır hamurumda gözenekler oluuor fakat çok az kabarıyor dışarıda bile üzerinde su birikmemiş yada küf falan yok mayam bozulmuş mudur yada bundann sonra mayamdan dediğiniz gibi gramajla alıp beslemem mi gerekir teşekkür ederim
Bunu döküp yenisini mi yapmalıyım yoksa üzerine un mu eklemeliyim çok cıvık çünkü
Eksi maya 3. Gun sulandı kabarikligi da söndü. Ben de atmaya kıyamadım onunla hamur mayalamdim. Bir zarari olur mu acaba?
Selamunaleykum, eksi mayam ayni resimdeki görsel gibiydi, cöpe atmaya kiyamadigim icin ön mayasını hazirlayip ekmek yapma kısmına geçtim. Yaptigim ekmek yenir mi bi zararı olur mu emin degilim ama atmaya kıyamıyorum. Sanırım ekmegi pişirip eğer kötü kokarsa ya da olmazsa anca ozmn çöpe atmaya ikna olabilirim…
Merhabalar, mayanızda sorun yok. Beslendikten sonra ekmeğinizi yapıp afiyetle tüketebilirsiniz. Zararı olmayacaktır 🙂 rahat olun. Emeğinize sağlık
Merhaba kolay gelsin ekşi maya yapımın 2.gününde çok kabardı ve atfedersiniz ama kusmuk gibi kokuyor bozuldu mu acaba cevap verirseniz çoook sevinirim
merhabalar, havalar sıcak her gün aynı sekilde 5-6 gün daha beslemeye devam edin ve daha sonra buzdolabında muhafaza edin. Kokusu kötü gelebilir ama sorun olmaz. zamanla oturacaktır. kullandığınız un, su ve ortam koşulları kokuyu etkilyecektir. Rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bereketli olsun.
Merhaba 3-4 gun once bir eksi maya yaptim. Oda sicakliginda bir kosede plastik bir saklama kabinin icinde bekliyordu. Epeyce keskin bir kokusu vardi ama besledikce koku hafifledi. Krem rengi hafif kopuklu bir dokusu var. Bugun fotografini cektim, buyutunce uzerinde cok hafif gozle algilanamayacak sekilde pembelikler oldugunu farkettim. Atmali miyim? Cok tesekkurler.
Alt kısmından alarak tazeleyim. Hava geçirmez bir kapta buzdolabında muhafaza edin. Kullanacağınız zaman 1 gün önceden besleyerek kullanabilirsiniz.
merhaba, öncelikle detaylı anlatım için teşekkürler. Ben 3 gün önce bir eksi mayaya başladım. Sanırım yerini ve havayı sevdi, şimdi den köpük köpük oldu ve gece çok kabariyor. Yalnız, mayanin alt kısmında su birikiyor. Üstte biriken suyu duymuştum ama bunu ilk kez görüyorum. Neden olabilir?
Merhabalar benim ekşi mayam aktif görünüyor fakat ekmek yqptigimda ekmek piswrken yeterince kabarmıyor.Neden olabilir?
Merhaba, ekşi mayamı 2 hafta kadar besleyemedim, bu sürede buzdolabında kaldı. Açtığımda üstü sulanmıştı, gri-siyah bir renk almıştı ve gri-beyaz mantar gibi kabarcıklar vardı. üzerindeki bu katmanı 1 cm kalınlığında attım ve tekrar besledim. Şimdi normal görünüyor ama tam da içime sinmedi. Sağlıklı beslenmeye çalışırken vücudumuza zararlı bakteriler sokmak istemem. Bana bir fikir verir misiniz? Bozulma emaresi sadece kırmızı pembe yüzey midir? Daha önce yeşilimtrak kabarcıklar oluşmuştu, atıp yeni maya tedarik etmiştim. Şimdi tekrar atmadan size danışmak istedim.
2 yıllık ekşi mayam var son 6 aydır aktif ekmek yapmayı bıraktım ama mayamı canlı tutmaya çalıştım her seferinde ve az önce mayamın üzerinde hafif grimsi au birikimtisi gördüm 20-25 gün ihmal etmiştim mayamı su dökmeden tekrar besledim ve akabinde yaZınızı okudum bu gece dışaroda beklip canlanmasını beklicem umarım canlanır
Merhaba, eksi mayam siyezden. Daha once tam bugdayla yaptim hic kuf sorunum olmadi maksimum olan ustte biriken suydu fazla acikinca. Ama siyezde bir turlu kuf olusumunu onleyemedim. Haftada 1 beslemek gec mi? Ustte cok ince beyaz hafif grimsi kuf tabakasi olusuyor ve kavanozun kenarinda mayanin bulastigi yerlerde de hep kuf tabakasi goruyorum ince bir tabaka seklinde alt tarafinda sorun olmuyor. 1 kez kullandim ustunu atip ve besleyip ama 2.de de ayni seyi gordum beslemek icin dolaptan 1 hafta sonra cikarinca. Icime sinmedi tamamini cope doktum. Nerede hata yapiyorum? Tsk
Merhaba, 10 günlük yaptığım bir mayam var ve onu buzdolsbına kaldırdım. Kalan mayamı o yün yapamayacağım için bir gün daha besleyip beklettim ve sonraki gün ekmek yaptım ama hala mayam var onu 2 gün önce buzdolabına kaldırdığım mayamın üzerine koysam ,birleştirsem birşey olurmu acaba bunu merak ediyorum. Atmaya kıyamıyorum. Çok güzel kabarcıklar gözenekleri var çünkü, cevap verirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler
Merhaba ekşi maya da un değiştirmek herhangi bir soruna neden olur mu?
Yaklaşık 2 aylık Beyaz unla başlattığım mayayı karakılçık unla besledim. Vakumlu kapta dolaba koydum. Üç gün sonra beslenmek için çıkardığimda çok keskin bir koku yayıldı ama renkler normal köpük köpük sağlıklı görünüyor. İlk soruma devam edecek olursam beyaz bazen tahıllı vs değiştirmek sorun olur mu?
Bir diğer sorum ise ekmeklerim güzel kabarıyor lezzetli oluyor ama hamur aşamasında dış yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlayamıyorum trik noktası var mıdır?
Merhabalar ilk kez ekşi maya deniyorum 2. Günüm mayamı tam buğday unuyla hazırladım ve streç film ile kapattım sabah kalktığımda 2 katına çıktığını çok güzel karardığını gördüm ancak hava alması gerektiğini bilmiyordum bu mayayı kullanabilir miyim? Bozulmuş mudur ya da hava almasını sağlasam devam edebilir miyim ?
Merhaba,Ben Emekliyim eksi mayami besledim buzdolabina koydum.Türkiyeye izine gittim.5 ay kadar Tütkiyede kaldim.Geri geldigimde eksi mayami dolaptan cikarip beslemek istedim.Üzerinde koyu kirmizi bir su vardi küf yoktu..Bozuldugunu düsündüm ama yinede besledim.Simdi icimde birazda süphe var acaba kullanirsam bir yan etkisi olurmu bilemedim.Hocam siz ne dersiniz atayimmi yoksa kullanayimi?
Merhaba. 2 yıldır ekşi mayamla çok güzel ekmekler yapıyordum. Son zamanlarda dışarıdayken ekmeğim çok güzel kabarıyor. Soğuk fermantasyona aldıktan sonra ekmek sönüyor ve bir daha kabarmıyor. Pişirmeden önce dışarı çıkarıp bekletiyorum da ama değişen bir şey yok. Nedeni ne olabilir acaba?